VINCENT VAN GOGH PHOTO AWARD

DE WINNAARS – 2017

WINNAAR 2017 : Bartlomiej Jurecki – Polen

JURY RAPPORT :

Het allereerste waar je aan denkt bij deze foto is Vincent van Gogh. De korenvelden, het boerenleven maar vooral de typische intense kleuren.
Dit landschap is zo overtuigend en zo mooi van symmetrie dat het haast is gefotografeerd door een fotograaf die naast Vincent heeft gestaan.
Knijp je met je ogen, dan zie en voel je van Gogh, je voelt haast de warmte en ruikt de geur van het hooi.
Dat heeft de jury doen besluiten deze foto uit te roepen als de eerste winnaar van de Vincent van Gogh Photo Award.

2e PLAATS :  Eric Lussot – Frankrijk

JURY RAPPORT :

Het beeld is veelzeggend. Een vrouw, levend in armoede, in Vietnam gefotografeerd. Van deze vrouw zijn de wanhoop en de zorgen van haar gezicht af te lezen. Haar afwezige blik met op de voorgrond de geslachte ‘te mager lijkende’ kippen, de persoon leunend op de slachtbank en iets mysterieus wat midden bovenin het beeld gebeurt, lijken haar niet te deren. Vincent schilderde vaak deze bezorgde armoede van de hard werkende mens.
Dat maakt deze foto de nummer 2.

3e PLAATS : Micheal Angelo Richardson – Nederland

JURY RAPPORT :

De jury vindt dit een prachtige natuurfoto. De veelzijdigheid in kleuren van vrijwel dezelfde kleurgroepen, geven een haast surrealistisch karakter, maar met een hoge impressionistische invloed.
De kijker moet moeite doen om echt te beseffen wat hij of zij echt ziet. Terwijl de eerste indruk veel prijsgeeft, valt er met een tweede kijk nog veel meer te zien.
Een van de juryleden gaf deze foto aan als een typische Claude Monet. Een prachtig natuurtafereel zoals er wellicht veel zijn te vinden, maar niet zo mooi zijn vastgelegd.

DE PUBLIEKS WINNAAR : Alice van Kempen – Nederland